Is yoga nu daadwerkelijk zo gezond?

Als er aan je gevraagd wordt of yoga ongezond of gezond is, zul je waarschijnlijk zonder enig nadenken zeggen dat yoga gezond voor lichaam en geest is. Maar is dit wel zo?

Een redacteur van de New York times heeft de afgelopen vijf jaar onderzoek gedaan naar de schadelijke kant van yoga. Volgende maand verschijnt zijn boek, the science of yoga, maar in dit artikel zullen we vast een tipje van de sluier lichten.

William J. Broad heeft vijf jaar onderzoek gedaan naar de schadelijke kant van yoga. De wetenschapsredacteur van de New York Times beoefende yoga al 30 jaar, tot hij op een dag door zijn rug ging bij een oefening die juist bedoeld was om zijn rug te versterken.

Hierdoor begon hij zich af te vragen “Is yoga wel zo gezond”?

Het onderzoek

Een aantal dingen vielen de onderzoek op, deze staan allemaal beschreven in zijn boek maar hieronder zijn er vast een paar weergegeven.

  1. Yoga is ontwikkeld door Indiers, die een hele andere manier van leven hebben. Zo zijn Indiers veel leniger en meer gewend door de hurken te gaan of in kleermakerszit te zitten.  Het grootste deel van de beoefenaars tegenwoordig zit de hele dag stil achter een computer, waardoor de uitvoering van de oefeningen vaak moeilijk is.
  2. Door de zeer snelle opkomst van yoga zijn er maar weinig goed opgeleide yoga leraren, terwijl goede begeleiding essentieel is.
  3. Beoefenaars worden veel te hard gepushed door hun leraren, staan op of trekken aan het lichaam door een leraar om net dat beetje verder te gaan komt helaas te vaak voor. Dit is niet waar yoga om gaat.
  4. Extreme bewegingen van de nek en het hoofd zijn helemaal niet goed voor je, ze zijn zelfs zeer gevaarlijk.

Conclusie

De conclusie van zijn onderzoek is dat yoga vooral geschikt is voor gezonde mensen die in goede fysieke toestand zijn. Voor mensen die lichamelijk bijna niet actief zijn kunnen, zonder goede begeleiding, bepaalde yoga oefeningen gevaarlijk zijn met blessures tot gevolg. Wanneer je yoga als hulpmiddel wilt gebruiken om gezond af te vallen, raden we je ook aan om je voedingspatroon aan te passen

voor meer informatie: New York times