Het kiezen van een yoga mat

Om yoga te kunnen beoefenen is het zeker aan te raden om een matje te gebruiken zodat je geen last hebt van de harde ondergrond.

yoga-matje

Vroeger dacht ik dat het echt niet uit maakte wat voor soort yoga mat ik gebruikte, maar na uitvoerig testen van diverse matjes door de jaren heen heb ik nu een goed beeld gekregen van de verschillende soorten yoga matjes die er te verkrijgen zijn. In dit artikel zal ik verschillende yoga matjes bespreken.

De standaard goedkope mat

Veel mensen beginnen yoga met een goedkoop matje. Dit is logisch, omdat je natuurlijk nog niet zeker weet of yoga wel iets voor je is en het zonde is om een dure mat te kopen waarna je er eigenlijk niets meer mee doet.

Een goedkoop matje heeft een aantal nadelen. Ten eerste zijn ze vaak heel erg dun en dit is niet erg lekker tijdens gebruik. Misschien nog wel belangrijker is dat ze vaak erg stinken. Dit komt door het chemisch goedje waarvan de matten gemaakt, uit onderzoek is ook gebleken dat deze stof niet goed voor je longen en nieren is.

Jute en Kurk yoga mat

Deze yoga matjes zijn ook zeer goedkoop en veel beter voor het milieu. Wel hebben ze als nadeel dat de matjes vrij poreus zijn, dit houd in dat ze het zweet tijdens een fanatieke yoga sessie zullen absorberen. Na een tijdje zullen deze matjes dus een beetje gaan stinken en de kwaliteit van het materiaal zal achteruit gaan.

Rubberen yoga mat

Rubberen yoga matjes zijn mijn favoriet. Ze gaan lang mee, zijn ook nog redelijk goedkoop en ook duurzaam.

Wel moet je er rekening mee houden dat wanneer je allergisch voor latex bent dat je geen rubberen yoga mat moet nemen!

Rubberen yoga matjes heb je in veel verschillende soorten en maten, hoe dikker hoe beter maar vaak ook hoe prijziger. Het is dus maar hoeveel je ervoor wilt betalen!

Een pilates mat gebruiken voor yoga

Pilates matjes zijn veel dikker dan yoga matjes. Dit is ook nodig omdat je bij pilates veel langer met oefeningen op de grond bezig bent, waarbij je vaak je schouders en ellebogen belast met je gehele gewicht.

Een dik matje is ook heel belangrijk om je ruggengraat goed te beschermen wanneer je rolbewegingen maakt op je rug.

Wel moet je er rekening mee houden dat je pilates mat een kant heeft die ervoor zorgt dat hij niet snel verschuift op de grond.

 

Gebruik maken van de matjes in jouw sportschool

Ik raad het gebruik van deze yoga matjes sterk af, iedereen gebruikt ze en ze zitten daardoor vol met het zweet en bacteriƫn van andere mensen. Wanneer je echt verplicht bent om deze te gebruiken zijn er speciale doekjes waarmee je de matjes kan schoonmaken voordat je het matje van een voorganger gaat gebruiken.

Zonder yoga matje

Natuurlijk kun je ook gewoon yoga doen zonder matje, dit is immers al duizenden jaren zo gedaan! De reden dat veel mensen tegenwoordig een yoga matje gebruiken is omdat ze sokken dragen, waardoor je minder grip op de ondergrond hebt.

Sokken uitdoen is vaak ook geen optie vanwege hygiene en wanneer je hard begint te zweten kan het voorkomen dat je uitglijd.

Wanneer er een speciale vloer ligt in je sportschool / yogastudie die ervoor zorgt dat je voldoende grip hebt, heb je helemaal geen yoga matje nodig!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here