Godin (utkata konasana)

Deze wijdbeense squad houding wordt de godin squat genoemd. De houding traint de spieren in de bovenbenen en billen en alhoewel hij er simpel uitziet, kan hij erg zwaar zijn.


Godin (utkata konasana)

Waarschuwingen

Voer deze houding niet uit wanneer je last hebt van een blessure aan je benen, heupen of knieën. Let erop dat je zo ver gaat als je eigen lichaam toelaat, ieder lichaam is anders!

Instructies

 1. Begin in de berg houding en laat je armen langs je lichaam hangen zodat je handen ter hoogte van je heupen zijn.
 2. Draai naar rechts en zet je rechtervoet ongeveer 4 voetlengtes van je linkervoet vandaan.
 3. Draai je tenen iets zodat ze licht schuin naar voren wijzen.
 4. Bij een uitademing buig je de knieën en laat je je heupen zakken in de squat houding. Je knieën bevinden zich hierbij recht boven je voeten en je bovenbenen zijn parallel aan de vloer. Let erop dat je knieren niet naar binnen gaan wijzen want dit zet teveel druk op de knieën en is slecht
 5. Wijs met je armen naar buiten toe ter hoogte van je schouders, de handpalmen wijzen naar beneden.
 6. Draai je duimen recht omhoog de lucht in en buig je ellebogen waarbij je de handpalmen naar elkaar toebrengt. Je handpalmen raken elkaar ter hoogte van je borst waarbij de vingers recht omhoog wijzen.
 7. Ontspan je schouders en laat je benen al het werk doen.
 8. Kijk recht vooruit.
 9. Houdt deze houding 10 ademhalingen vast.
 10. Om uit de houding te komen plaats je je handen op je heupen en duw je jezelf vanuit je benen omhoog waarna je weer de berg houding aanneemt.

Voordelen

Deze squat houding is goed voor de spieren in de bovenbenen, dijen en billen, ook train je de enkels en kuiten met deze oefening. Hiernaast verbeter je met deze houding je balans, focus en concentratie. Deze houding is aan te raden voor vrouwen die zwanger zijn, aangezien het squaten goed voor het bekken is waardoor het bevallen makkelijker zal gaan.

Variaties

 • Wanneer deze houding te zwaar voor je is kan je hem makkelijker maken door je handen te laten rusten op een stoel of door je rug tegen een muur aan te plaatsen.
 • Er zijn verschillende variaties van deze houding waarbij de handen en armen anders geplaatst zijn. Zo kan je je armen recht omhoog richting het plafond laten wijzen, je handen laten rusten op je bovenbenen ter ondersteuning of je armen recht vooruit steken, parallel aan de vloer.
 • Om de houding uitdagender te maken kan je je hielen van de grond lichten zodat je gehele gewicht op de voorkant van je voeten komt te rusten.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here