Meester van de dans (Natarajasana)

De Meester van de dans is een uitdagende yoga houding die het balanceren op een been combineert met een achterover strekking. Er zijn twee variaties van deze houding, beide zijn niet aan te raden voor beginners.


Meester van de dans (Natarajasana)

Waarschuwingen

Wanneer je net begint met yoga is het onverstandig om deze oefening te proberen. Oefen dan eerst met de eenvoudigere balans houdingen en achterover strekkingen. Vermijd deze oefening wanneer je last hebt van hoofdpijn of een lage hartdruk.

Instructies

 1. Begin deze oefening in de berg houden met je voeten naast elkaar en je armen langs je lichaam.
 2. Verplaats je gewicht van beide voeten naar je linker voet.
 3. Buig je rechter knie en breng je rechter voet naar je billen toe.
 4. Pak deze voet nu vast met je rechter hand bij de enkels.
 5. Breng nu je linkerarm omhoog waarbij je met je vingers recht omhoog wijst.
 6. Zoek nu een plek op ongeveer 10 meter voor je op en concentreer je hier nu op.
 7. Vind je balans en zorg dat beide knieën zich bij elkaar bevinden en standbeen zich goed recht onder je lichaam bevind.
 8. Begin nu je rechter voet naar achter te brengen waarbij je licht naar voren gaat leunen met je bovenlichaam om je balans te houden. Blijf met je linkerarm naar boven wijzen.
 9. Breng nu je rechter voet zo hoog mogelijk als je lukt, je linkerbovenbeen zal zich parallel of nog verder dan dat aan de vloer bevinden.
 10. Je kan er nu voor kiezen om door te gaan naar de moeilijkere variant van deze houding:
  1. Breng je rechterarm omhoog zodat je bicep zich bij je oor bevind, laat je voorarm nu naar achteren zakken en pak daarmee je voet beet.
  2. Duw je borst vooruit en omhoog.
  3. Laat je linkerarm naar voren wijzen om te helpen bij je balans.
 11. Hou deze houding een aantal ademhalingen vast.
 12. Kom vervolgens weer rustig en gecontroleerd terug in de beginhouding.
 13. Herhaal deze oefening maar wissel nu links en rechts om.

Voordelen

Bij deze oefening worden kracht, flexibiliteit en concentratie getraind. De spieren aan de voorkant van het lichaam worden bij deze asana gestrekt, terwijl de spieren in de rug sterker worden gemaakt wat goed is voor je houding. Hiernaast staat deze houding bekend om zijn vermogen om concentratie en focus te vergroten, dit is namelijk essentieel om je balans in deze houding te bewaren.

Tips

 • Om je balans te bewaren helpt het om een niet bewegend punt op ongeveer 10m van je vandaan te pakken en hier geconcentreerd naar te kijken.
 • Zorg ervoor dat je knie en voet van je standbeen in een rechte lijn blijven staan.
 • Zorg ervoor dat er een zeer lichte buiging in je standbeen is, hierdoor kan je de spieren in je standbeen gebruiken om in balans te blijven.
 • Vergeet niet op je ademhaling te letten tijdens deze houding, wanneer deze niet soepel en rustig is forceer je de oefening teveel.
 • Deze oefening vraagt veel van je zelfvertrouwen, wees niet bang om te vallen!

Variaties

 • Wanneer je moeite hebt met het houden van je balans kan je een stoel gebruiken waarop je met je losse arm op kan leunen.
 • Voor een nog uitdagendere houding kan je met je losse hand de buitenkant van de enkel van je standbeen beetpakken.

1 REACTIE

 1. Ik krijg echt bij lange na mijn voet niet zo hoog in de lucht, heeft iemand hier tips voor of is het gewoon een kwestie van veel oefenen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here