Power yoga

Power yoga

Steeds meer mensen ontdekken yoga als een manier om hun geestelijke en lichamelijke balans terug te vinden. Het is een fantastische manier om tot rust te komen en tegelijk fysiek beter in vorm te raken. Yoga is echter niet één grote stroming waarbinnen alles hetzelfde is.

Er zijn juist allerlei richtingen, die in vele aspecten van elkaar verschillen. Sommigen focussen meer op het lichaam, anderen meer op de geest; ook zijn de oefeningen en de volgorde daarvan bij iedere stroming weer anders.

Een yogavariant die veel aandacht besteedt aan de fysieke fitheid van de beoefenaar is het zogenaamde Poweryoga.

Wat is Poweryoga?

Poweryoga is een relatief nieuwe vorm van yoga. Het werd pas in de jaren 30 ontwikkeld als een variant op de oudere Ashtanga Vinyasa Yoga, en vervolgens werden er nog elementen aan toegevoegd uit andere yogastromingen. Het belangrijkste verschil met de Ashtanga Yoga is de afwisseling: Poweryoga kent meer variatie in de lessen en houdingen. De volgorde van de verschillende oefeningen ligt namelijk niet vast, waardoor iedere sessie weer anders is.

Poweryoga bestaat uit een combinatie van fysieke houdingen en ademhalingsoefeningen. De oefeningen worden uitgevoerd in een ‘flow’, ze gaan dus direct in elkaar over en blijven tussendoor niet vast staan. Er is een afwisseling tussen staande, zittende en liggende houdingen. Door die combinatie heeft deze yogavorm wel iets van een fitnessworkout – met het verschil dat er intussen ook veel aandacht wordt besteed aan je geestelijk welzijn .

Door je op je ademhaling te focussen, wordt je namelijk rustiger en ervaar je je lichaam op een intensere manier. Zo heeft Poweryoga niet alleen een gunstige invloed op je kracht en conditie, maar ook op je concentratie en balans.

Hoe ziet een Poweryogales eruit?

Iedere Poweryogales is natuurlijk anders, juist dankzij die flexibiliteit die je hebt bij de oefeningensequens. Wat je bij een cursus precies zult doen, hangt dus van de docenten af. Toch kunnen we je wel een schets geven van de grote lijnen van een sessie Poweryoga.

Vaak begint een les met een lichte warming-up. In die tijd kunnen de beoefenaars niet alleen hun spieren soepel maken, maar kunnen ze ook beginnen hun focus op te bouwen voor de oefeningen die volgen. Na de warming-up, en eventueel wat uitleg, volgen twee bekende reeksen oefeningen: de Zonnegroet A en B.

Vervolgens komt het echte Poweryogagedeelte: een serie oefeningen in zittende, liggende en staande houdingen. Zoals eerder gezegd worden de houdingen in een flow na elkaar uitgevoerd, waarbij het ritme bepaald wordt door de ademhaling. Zo zorgt de fysieke inspanning ook voor een mentale ontspanning.

Uiteindelijk wordt de les afgesloten met ademhalingsoefeningen en een periode van ontspanning waarin je tot rust kunt komen. In deze periode herstel je weer helemaal van de inspanning, waardoor de oefeningen optimale resultaten kunnen bieden.

Voor wie is Poweryoga geschikt?

Eigenlijk is deze tak van yoga geschikt voor iedereen die een uitdaging wel ziet zitten. Of je een man of vrouw bent maakt niet uit – de oefeningen zijn voor iedereen geschikt. Het enige dat je nodig hebt, is de wil om je eigen grenzen te verleggen en aan het werk te gaan om je eigen lichaam te versterken. De rest komt dan vanzelf.

Ook is het helemaal geen probleem als je niet lenig bent – je kunt gewoon instromen op je eigen niveau. De oefeningen zijn namelijk aan te passen wat de moeilijkheidsgraad betreft. Zelfs wanneer je jezelf als een stijve hark beschouwt, zul je al snel stevige vooruitgang zien – iets dat vaak alleen nog maar voor meer motivatie zorgt!

Handig is ook dat je niet veel nodig hebt om met de sport te beginnen. De meeste yogascholen hebben zelf yogamatten – en als dit niet het geval is, zijn deze matjes erg goedkoop te krijgen. Verder heb je ook geen speciale kleding of schoenen nodig. Comfortabele, ruim vallende kleding is goed genoeg, en vaak mag je toch alleen op blote voeten de zalen in.

Waar kun je Poweryoga doen?

Veel yogascholen bieden vandaag de dag Poweryoga aan, omdat het een vorm van yoga is die voor bijna iedereen geschikt is. Ook bij sommige sportscholen staat het inmiddels op het programma, dankzij de stevige fysieke kant. Wanneer je geïnteresseerd bent, hoef je dus vaak alleen even te gaan kijken bij een yogacentrum in de buurt.

Vaak is het mogelijk om een gratis proefles te volgen. Zeker wanneer je nog niet eerder aan yoga gedaan hebt, is dat ontzettend handig – zo weet je meteen of het iets voor jou is. Laat je niet afschrikken wanneer het niet meteen perfect gaat, het belangrijkste is dat je er plezier in hebt! De resultaten komen later wel.

De kosten variëren vanzelfsprekend ook per aanbieder. Wanneer je sportschool Poweryoga aanbiedt, kun je je er vaak gewoon bij aansluiten met je abonnement. Voor aparte yogacentra zul je je wel in moeten schrijven. Gelukkig is dit vaak niet al te duur!