Geschiedenis

Geschiedenis

De geschiedenis van yoga zit vol met traditie. Yoga is een oud systeem voor de bevordering van de gezondheid en fitheid van het lichaam wat zijn oorsprong in India heeft. Naar schatting is Yoga al 10.000 jaar oud.

Omdat vroeger de kennis over Yoga van meester op leerling werd overgedragen en zo langzaam veranderde, zijn er zeel veel verschillende vormen en stromingen van Yoga.

De allereerste bewijzen van yoga zijn gevonden op artefacten die dateren uit 3000 B.C. in het Indus gebied. Naast diverse beelden zijn er ook oude teksten gevonden waarin gesproken wordt over yoga, zoals bijvoorbeeld de collectie van Vedic Sankrit die dateert uit 1700-1100 B.C.

Ook de Bgagavad-Gita is een belangrijke tekst die bestaat uit 700 versen. Hierin beschrijft Krishna tegen prins Arjuna over zijn taak als krijger en yoga. De yoga die in dit boek beschreven wordt is niet zoals de yoga die wij hier in het Westen kennen. De yoga beschreven in dit boek is meer filosofisch van aard met onderwerpen als reinheid, eenwording en zelfbeheersing.

Een belangrijke tekst is de Yoga Sutras, deze compilatie van sutras (die je kan zien als lessen) is ergens rond het jaar nul geschreven door Sage Patanjali. Hij beschrijft hierin 8 onderdelen van de yoga, deze 8 onderdelen staan vandaag de dag bekend als Ashtanga of Raja yoga.

In 1893 hield Swami Vivekanada een speech over religie en yoga tijdens een congress, dankzij deze speech raakte veel mensen in het Westen voor het eerst in aanraking met yoga.

Yoga in moderne tijden

In 1888 werd Sri Tirumalai Krishnamachary geboren, deze man wordt nu ook wel als de vader van de moderne yoga gezien. Hij was de docent van diverse studenten die later de basis van de moderne yoga in het Westen zouden leggen. Een van zijn leerlingen was Iyengar, schrijver van het populaire boek ‘Light on Yoga’ wat ervoor zorgde dat yoga over de hele wereld snel aan populariteit won.

In 1960 vond er een spirituele revolutie plaats in het westen. Mensen begonnen yoga en andere oosterse wijsheden te zien als een goede manier om rust en geluk te vinden. In 1980 werd ingezien dat het beoefenen van yoga vele voordelen voor de lichamelijke fitheid kan hebben. Artsen begonnen yoga dan ook aan te raden voor mensen die meer beweging nodig hadden.

Dit brengt ons naar de yoga van vandaag, yoga is langer meer iets ‘zweverigs’ en vaags voor geiten-wollen-sokken types. Nee, yoga is op dit moment hipper dan ooit en er zijn ondertussen in bijna iedere stad wel diverse yoga scholen te vinden waar je yoga kan beoefenen. Vooral onder vrouwen is yoga een populaire vorm om de conditie op peil te houden, vet te verbranden en even lekker te ontspannen.