Sprinkhaan (Salabhasana)

Alhoewel deze yoga oefening er eenvoudig uitziet, vergt hij toch veel kracht om goed uit te voeren. Een zeer goede oefening voor het trainen van de spieren in de billen en benen.


Sprinkhaan (Salambhasana)

Waarschuwingen

Voer deze houding niet uit wanneer je last hebt van hoofdpijn. Wanneer je een blessure, of andere klachten, aan je rug of nek hebt dien je deze oefening te vermijden. Ga altijd zo ver als dat je eigen lichaam toelaat.

Instructies

 1. Begin door op je buik te gaan liggen met je armen langs je lichaam. Rust hierbij met je voorhoofd op de mat of grond. Spreid je benen recht naar achter op heup breedte uit elkaar zodat de voeten elkaar net niet raken. Zorg ervoor dat de bovenkant van je voeten op de grond rusten en dat het gewicht van je voeten en benen evenwichtig over de bovenkant van je voet verdeeld is om pijn te voorkomen.
 2. Op een ademhaling til je  je hoofd los van de mat en kijk je recht vooruit.
 3. Bij de daarop volgende uitademing til je benen en armen van de mat. Je armen bevinden zich hierbij langs je lichaam en de handpalmen wijzen richting je lichaam of naar beneden.
 4. Span nu de spieren in je benen aan op ook je voeten van de grond te krijgen. Je gehele gewicht rust nu op de voorkant van je heupen, buik en onderste ribben.
 5. Breng je borst naar voren door je schouders naar achter te doen en probeer de bolling in je rug zo groot mogelijk te maken.
 6. Hou deze houding ongeveer 1 minuut vast en adem rustig en beheerst.
 7. Laat je op een uitademing weer rustig terug naar de grond zakken.
 8. Draai je hoofd en plaats je rechter oor op de mat en neem een paar ademhalingen rust.
 9. Herhaal de oefening nogmaals, rust vervolgens uit op je linker oor.

Voordelen

Met deze houding laat je de spieren aan de achterkant van je lichaam hard werken. De spieren in de rug, billen en benen dien je bij deze houding goed aan te spannen. Door de spieren aan de bovenkant van de rug te trainen verbeter je je houding, dit heeft vooral veel voordelen voor mensen die vaak (iets voorover gebogen) achter hun computer zitten. Hiernaast stretch je met deze houding de spieren in de borst en vergroot je de capaciteit van de longen. Door op je buik te liggen komt er druk te staan op de organen in je buik, dit kan problemen met de spijsvertering zoals een verstopping helpen.

Tips

 • Span de spieren in je billen aan, maar niet te hard om te gebruiken dat je de andere spieren in je lichaam niet gebruikt. Zorg dat ook de buikspieren en spieren in de rug aan het werk worden gezet.
 • Maak je niet te druk om hoe hoog je kan komen, jezelf gaan forceren kan blessures veroorzaken. Probeer daarvoor in de plaats jezelf zo lang mogelijk te maken, dus duw je voeten naar achter de lucht in en je borst naar voren de lucht in.
 • Om teveel druk in de onderrug te voorkomen kan je je benen iets draaien door de grote tenen naar elkaar toe te laten wijzen.

Variaties

 • Beginners kunnen beginnen door de benen op de mat te laten rusten en alleen het hoofd omhoog te brengen.
 • Beginners kunnen er ook voor kiezen om juist het hoofd op de mat te laten rusten en alleen de benen omhoog te brengen.
 • Voor een nog diepere stretch kan je proberen je handen zo ver mogelijk naar achter te krijgen en de vingers vervolgens ineen te sluiten.
 • Voor een grotere uitdaging kan je  je armen ook recht naar voren laten wijzen, parallel aan de vloer.
 • Ook kan je je armen naar de zijkant laten wijzen, parallel aan de vloer. Zo ziet het eruit alsof je vliegt.
 • Een van de bekendste variaties op deze houding is die van de eenbenige sprinkhaan, waarbij je maar een been omhoog brengt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here