Geloof jij deze yoga mythes? Of weet jij wel beter?

De populariteit van Yoga neemt de laatste tijd zeer snel toe. Dit kunnen wij natuurlijk alleen maar toejuichen, toch zorgt deze snelle groei ervoor dat er verwarring en verkeerde ideeën over Yoga ontstaan.

Hierdoor zijn er mensen die waarschijnlijk een vertekend beeld van Yoga hebben gekregen, in dit artikel zal ik de 5 grootste Yoga mythes op een rijtje zetten.

1. Yoga bestaat alleen uit fysieke oefeningen

Een van de grootste veronderstellingen over yoga is dat alleen bestaat uit het doen van fysieke oefeningen. Dit is echter totaal niet zo!

Yoga kun je onderverdelen in 8 hoofdstromingen, hiervan heeft maar een van deze stromingen met het doen van fysieke te maken. De verschillende hoofdstromingen zijn: oefeningen (asana), ademhalingstechnieken, concentratie, meditatie, bewust worden, een worden en do’s en don’ts.

Zoals je kunt zien is het doen van oefeningen dus maar een klein deel van yoga! Toch is het doen van asana’s wel een van de belangrijkste onderdelen van yoga, maar om nu te zeggen dat yoga alleen maar doen uit het doen van oefeningen en series van bewegingen dat klopt niet. Yoga staat nauw verbonden met verschillende vormen van meditatie zoals bijvoorbeeld Mindfulness.

2. Yoga is een religie

Veel mensen denken dat Yoga een soort van religie is, of dat het een onderdeel is van Hindoestaanse religies. Dit klopt echter niet, want Yoga is geen religie. Het doel van het beoefenen van yoga is het door stap voor stap oefenen controle krijgen over lichaam en geest en zo helder in het leven te staan.

3. Om yoga te beoefenen moet je een vegetariër zijn

Veel mensen denken dat yoga vaak beoefent word door alternatieve vegetariërs, dit beeld klopt echter helemaal niet! Alhoewel er misschien voordelen zitten aan het zijn van een vegetariërs, is het zeker geen verplichting wanneer je yoga wilt beoefenen.

Het is wel zo dat yoga beoefenaars en vegetariërs hetzelfde over veel dingen zoals reinheid denken.

4. Je hebt een leraar nodig die je Yoga leert

Veel mensen denken dat het beoefenen en leren van Yoga moeilijk is. Dit is echter totaal niet waar! Volgens de filisofie van Yoga is iedereen zijn eigen guru, het is ten slotte jouw lichaam en wie kent dat nu beter dan jij zelf!

5. Je moet lenig zijn om yoga te beoefenen.

Ook dit is helemaal niet waar, alhoewel er zeker oefeningen zijn die voor een beginner moeilijk zijn.  Yoga is bedoelt om door iedereen beoefent te worden.

Verschillende lichamen hebben verschillende graden van vrijheid en “one size fits all” gaat dus niet op bij yoga. Daarom is het vaak zo dat er veel verschillende varianten op een oefening zijn, zodat iedereen de oefening op een manier die bij hem of haar past kan uitvoeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here