Opwaardse groet (Urdhva Hastasana)

Deze ontspannende oefening strekt het gehele lichaam. Een goede houding om uit te voeren wanneer je langere tijd hebt stil gezeten of net uit je bed komt.


Overal stabiliteit (Samasthiti)

Waarschuwingen

Wanneer je last hebt van je nek of schouders wordt afgeraden om de armen volledig boven je hoofd uit te strekken. Kijk ook niet recht omhoog wanneer je dan licht in je hoofd wordt of last van je nek krijg, blijf dan horizontaal voor je uit kijken.

Instructies

 1. Begin in de berg houding. Zet je voeten naast elkaar en laat je armen rustig naast je lichaam hangen. Verdeel het gewicht van je lichaam gelijkmatig over het totale oppervlak van beide voeten.
 2. Beginnend vanuit je voeten strek je je benen uit, zorg hierbij dat je voeten geheel op de grond blijven.
 3. Draai je bovenbenen heel licht naar binnen en span de spieren aan de voorkant iets aan.
 4. Maak je sleutelbeen breed en strek je nek uit. Laat je schouders naar achteren zakken weg van je hoofd.
 5. Let erop dat oren, schouders, heupen en enkels zich in een rechte lijn boven elkaar bevinden.
 6. Draai je armen zodat je handpalmen naar voren wijzen met de vingers naar de vloer.
 7. Op een inademing breng je je armen via de zijkant omhoog boven je hoofd.
 8. Draai je armen zodat de handpalmen naar elkaar wijzen, de vingers wijzen hierbij recht omhoog. Strek je armen uit, maar zorg ervoor dat er een lichte buiging bij de ellebogen blijft.
 9. Wanneer je merkt dat je schouders omhoog gaan in de ze houding, breng je handen dan iets uit elkaar zodat de schouders weer naar de juiste houding zakken.
 10. Laat je hoofd naar achteren zakken en kijk naar je vingertoppen.
 11. Adem rustig in en uit en sta stil bij de strekking in je lichaam, van je voeten tot het handen.
 12. Laat na een minuut je handen weer langzaam zakken en kom terug in de berg houding.

Voordelen

Deze yoga houding strekt de spieren langs de zijkant van het bovenlichaam, de ruggengraat, schouders, oksels en buik. Het strekt ook de borst en daarmee de longen. Door het strekken van de ruggengraat ontstaat er ruimte tussen de verschillende wervels en wordt het lichaam zo voorbereid op diepe vooroverbuigingen en draaiingen van het lichaam.

Tips

 • Let er op dat je schouders, heupen en enkels zich in een lijn bevinden tijdens het vasthouden van de houding.
 • Let erop dat je ribben niet naar voren komen, zorg dat deze licht naar binnen blijven. Als dit betekend dat je je armen iets moet laten zakken, doe dit dan.
 • Om te controleren of je houding juist is kan je hem tegen een muur aan doen. Er moet een lichte bolling in je onderrug zijn, maar je hielen, billen en schouders moeten de muur licht raken.

Variaties

 • Wanneer je het moeilijk vind om je balans te bewaren in deze houding kan je je voeten iets uit elkaar te zetten. Probeer er vervolgens naartoe te werken om je voeten zo dicht mogelijk tegen elkaar aan te krijgen.
 • Voor meer uitdaging kan je je armen eerst horizontaal recht voor je uit strekken voordat je ze boven je hoofd uit brengt, hierbij is het houden van de balans moeilijker.
 • Voor een nog betere stretch van de spieren in het bovenlichaam kan je je handen samenvouwen en vervolgens licht naar links en vervolgens naar rechts buigen zodat er spanning op de spieren aan de zijkant van het lichaam komt te staan.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here