Bikram Yoga

Bikram yoga is een vorm van yoga waarbij gedurende 90 minuten een serie van 26 yoga houdingen (Asana’s) en twee ademhalingsoefeningen uitgevoerd worden in een verwarmde ruimte.

De warmte

Het bijzondere aan Bikram yoga is dat het wordt uitgevoerd in een ruimte die verwarmd is tot een temperatuur van ongeveer 40 graden celcius. De warmte heeft een aantal voordelen. Zo is dankzij de warmte de doorbloeding door het lichaam beter, wat zorgt voor een goede afvoer van afvalstoffen. Ook zorgt de warmte dat de spieren soepeler zijn, hierdoor ben je iets leniger en neemt de kans op blessures af.

Bikram yoga les

Een bikram yoga les duurt 90 minuten, hierin worden altijd dezelfde 26 yoga houdingen aangenomen in dezelfde volgorde. Je kan hierbij je eigen grens op zoeken, je leert je eigen lichaam goed kennen en iedere week weer kan je de lat iets hoger voor jezelf leggen.

Bikram yoga houdingen

Hier volgt een overzicht van de 26 verschillende asana’s die tijdens een les worden uitgevoerd.

Bikram yoga kleding

Tijdens een les zul je gaan zweten en veel. Het is daarom belangrijk om je niet te dik aan te kleden. In diverse winkels is genoeg yoga kleding te vinden die uitstekend geschikt is voor bikram yoga.

Vrouwen wordt aangeraden een korte broek met een topje of sportbh aan te trekken. Mannen wordt aangeraden een korte broek aan te doen, een t-shirt is optioneel. Bikram yoga wordt bijna altijd op blote voeten gedaan.

Draag in ieder geval nooit teveel of wijde kleren, het is ook slim om voor materiaal te kiezen wat makkelijk wasbaar is aangezien je door de hoeveelheid zweet je kleren altijd zult willen wassen!

Bikram yoga kosten

Uiteraard verschillen de prijzen van een bikram yoga les per praktijk, maar gemiddeld zal deze rond de 12euro per les liggen. Vaak kun je altijd eerst een proefles nemen om te kijken of het iets voor jouw is en kun je door middel van het kopen van meerdere lessen korting krijgen.

Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel meer over deze bijzondere en uitdagende vorm van yoga. Heb je zelf ervaring met Bikram yoga? Deel jouw ervaring dan door een reactie achter te laten!